Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου στην εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για την ημέρα κατάληψης της Κερύνειας και την καταδίκη της τουρκικής εισβολής και κατοχής, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας
22/07/24 19:20 | Ομιλία / Διάγγελμα | Ενέργεια, Εμπόριο και ΒιομηχανίαΜε αισθήματα σεβασμού και βαθιάς συγκίνησης απευθύνω χαιρετισμό, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην αποψινή πανεπαρχιακή εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για την ημέρα κατάληψης της Κερύνειας και για την καταδίκη της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής.
Το Σάββατο που μας πέρασε συμπληρώθηκαν 50 χρόνια εισβολής και κατοχής. Μισός αιώνας μετά το τραγικότερο κεφάλαιο της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας και δυστυχώς ο λαός μας υποφέρει ακόμα από τις πληγές που του άφησαν, αρχικά, το προδοτικό πραξικόπημα και, στη συνέχεια, η εισβολή και κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πόνος των οικογενειών των αγνοουμένων μας υφίσταται μέχρι σήμερα, οι χιλιάδες των προσφύγων μας είναι αναγκασμένοι να ζουν ακόμα μακριά από τις πατρογονικές εστίες και η τουρκοποίηση των κατεχόμενων εδαφών μας συνεχίζεται απροκάλυπτα με εγκλήματα, όπως ο εποικισμός, ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών και η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ως Έλληνες Κύπριοι έχουμε ύψιστο χρέος και υποχρέωση να διατηρούμε πάντα ζωντανή την ιστορική μας μνήμη και με μαζικές εκδηλώσεις όπως η σημερινή, που φέρνει μαζί όλους τους Κερυνειώτες, να τιμούμε τους ηρωικούς προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, να διατρανώνουμε την άσβεστη επιθυμία μας για επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας και να καταδικάζουμε απερίφραστα τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.
Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που θα ήθελα, πριν συνεχίσω, να ευχαριστήσω από καρδιάς για την όλη διοργάνωση τους Δήμους Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, την Ένωση Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, τον Όμιλο Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας και τα Προσφυγικά Σωματεία «Η Λάπηθος» και «Ο Καραβάς». Επιτρέψτε μου επίσης να διαβιβάσω σε όλους τους παρευρισκόμενους τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του συνόλου της Κυβέρνησης.
Η Κερύνεια μας, με την πλούσια ιστορία και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, ήταν ο πρώτος στόχος των Τούρκων το ξημέρωμα εκείνης της αποφράδας ημέρας, της 20ης Ιουλίου 1974. Αρχικά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και κανονιοβολισμούς από θαλάσσης και ακολούθως με την απόβαση στρατιωτικών μονάδων στο Πέντε Μίλι, οι Τούρκοι, με την υπεροπλία τους, κατέβαλαν την ηρωική αντίσταση των λιγοστών δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς.
Το αποτέλεσμα ήταν οι δυνάμεις εισβολής να καταλάβουν στην επαρχία Κερύνειας μια μικρή περιοχή, την οποία επέκτειναν στη διάρκεια της εκεχειρίας που επετεύχθη τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου 1974, με το δεύτερο αποβατικό κύμα.
Τα βάρβαρα σχέδια του Αττίλα για την Κύπρο μας ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του μαύρου καλοκαιριού του 1974 με τη δεύτερη φάση της εισβολής και την κατάληψη πέραν του ενός τρίτου του νησιού μας.
Έκτοτε, τα αγαπημένα μας χωριά και πόλεις, η Κερύνεια μας, η Λάπηθος, ο Καραβάς, παραμένουν υπό κατοχή και ο κυπριακός ελληνισμός δίνει έναν δύσκολο αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας απέναντι σε μια Τουρκία που είναι όλα αυτά τα 50 χρόνια αδιάλλακτη και προκλητική.
Σε καμιά περίπτωση, σας διαβεβαιώ, δεν ξεχνούμε και δεν συμβιβαζόμαστε με τις επιπτώσεις και τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, από την έναρξη της διακυβέρνησής του, να έχει ως κύριο μέλημα και προτεραιότητα τη δημιουργία προοπτικών επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Έμπρακτη απόδειξη τούτου, το γεγονός ότι με πρωτοβουλία και επιμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν που κατέστη δυνατός ο διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Παρά την άτεγκτη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, που επιμένουν να θέτουν όρους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά του να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν στο Crans-Montana με στόχο την επίτευξη μιας λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Κύρια έγνοια όλων μας ασφαλώς πρέπει να είναι το μέλλον και η ευημερία των παιδιών μας, αλλά και των γενεών που ακολουθούν, οι οποίες οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα ζουν σε μια πατρίδα ελεύθερη και ευημερούσα. Η επανενωμένη Κύπρος θα πρέπει να είναι κράτος σύγχρονο κι ευρωπαϊκό, στο οποίο όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί του –Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι– θα συνυπάρχουμε με ασφάλεια, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, αναχρονιστικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.
Σας ευχαριστώ.
(ΓΑ/ΓΣ/ΕΑθ)