Δραστηριότητες 2021-2022
Η Κυπριακή Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας διοργάνωσε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και συνέδρια υψηλού επιπέδου. Συνολικά εκπαιδεύτηκαν 225 λειτουργοί εκ των οποίων 60 από Κύπρο και 165 από το εξωτερικό, όπως παρακάτω:
Σεμινάριο Διαχείρισης Έργων για την Υποστήριξη Αποστολών και Επιχειρήσεων ΚΠΑΑ
Το Διεθνές σεμινάριο σε συνεργασία με το Κέντρο «State Bureau for Training, Further Education and Personnel of the North Rhine – Westphalian Police» με την υποστήριξη της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης, πραγματοποιήθηκε από 17 μέχρι 21 Μαΐου 2021 στη Λάρνακα. Αφορούσε στην επιμόρφωση πολιτικού, στρατιωτικού και αστυνομικού προσωπικού σχετικά με την χρήση της Μεθοδολογίας Διαχείρισης Έργων (PM2), για την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών Αποστολών και Επιχειρήσεων Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Στην εν λόγω εκπαίδευση συμμετείχαν 16 άτομα από 7 Κράτη Μέλη και 3 Αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σεμινάριο ο ρόλος της ΕΕ στην παγκόσμια σταθερότητα στον κυβερνοχώρο.
Το εν λόγω σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από την Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας και την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και εντάσσεται στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC). Πραγματοποιήθηκε από τις 6 μέχρι τις 8 Ιουλίου 2021 και αφορούσε στην επιμόρφωση πολιτικού, στρατιωτικού, διπλωματικού και αστυνομικού προσωπικού σχετικά με τον ρόλο του κυβερνοχώρου της ΕΕ στην παγκόσμια σταθερότητα στον κυβερνοχώρο. Στην εν λόγω εκπαίδευση συμμετείχαν 65 άτομα από 14 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μέσης Ανατολής και των περιφερειών της Βόρειας Αφρικής.
Στα πλαίσια του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις απόψεις τους και να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές, σε θέματα που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο βελτιώνοντας έτσι τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους.
Σεμινάριο Κλιματική αλλαγή και Ασφάλεια
Διεθνές σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 11 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2021 και αφορούσε στην επιμόρφωση πολιτικού, στρατιωτικού, διπλωματικού και αστυνομικού προσωπικού σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια. Στην εν λόγω εκπαίδευση συμμετείχαν 50 άτομα, από 16 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μέσης Ανατολής και των περιφερειών της Βόρειας Αφρικής και ΗΠΑ. To συνέδριο είχε ενταχθεί στις δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα στην πρωτοβουλία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συνέδριο για το Μέλλον Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ
Ευρωπαϊκό συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 25 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2021, με την υποστήριξη της Ευρωβουλής, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας, του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας και του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Πολιτών (European Citizens Association). Τέθηκε δε υπό την αιγίδα της Έντιμης Προέδρου της Βουλής κας Αννίτας Δημητρίου. Το εν λόγω συνέδριο αποτέλεσε μία από τις δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό συμμετείχαν 80 επίτιμοι καλεσμένοι από όλο το φάσμα της Κυπριακής Κοινωνίας με φυσική παρουσία και 400 άτομα μέσω διαδικτύου από την πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ.
Συμμετοχή στο Διεθνές Στρατιωτικό Ακαδημαϊκό Φόρουμ 2021 – iMAF 2021
Ο Διευθυντής της Ακαδημίας εκπροσώπησε το Υπουργείο Άμυνας στο Διεθνές Στρατιωτικό Ακαδημαϊκό Φόρουμ 2021 που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα, της Πορτογαλίας, από τις 20 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2021. Το iMAF, είναι ένα ακαδημαϊκό στρατιωτικό φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν Ευρωπαϊκές χώρες καθώς επίσης οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ως παρατηρητές. Σκοπός του είναι η συνεύρεση ακαδημαϊκών στρατιωτικών ακαδημιών για ετήσια συζήτηση και δημιουργία ομάδων εργασίας σε θέματα που αφορούν στην εναρμόνιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων Αξιωματικών, στην ανάπτυξη ενιαίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής κουλτούρας και στην αύξηση της διαλειτουργικότητας των ενόπλων δυνάμεων.
Σεμινάριο Κριτικής Στρατηγικής Σκέψης
Στις 28 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 έλαβε χώρα διαδικτυακά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Plymouth και στις 04 μέχρι τις 08 Ιουλίου 2022 με φυσική παρουσία στην Κύπρο το σεμινάριο Critical Strategic Thinking. Το εν λόγω σεμινάριο ήταν διάρκειας 5 ημερών, διδάσκεται στις Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις τα τελευταία 15 χρόνια και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για στελέχη βαθμού Λοχαγού και Ταγματάρχη, πριν τη φοίτηση τους στις αντίστοιχες σχολές πολέμου του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνολικά το παρακολούθησαν επιτυχώς 25 Αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, 2 λειτουργοί του Υπουργείου Εξωτερικών, 1 λειτουργός του Υπουργείου Άμυνας και 2 μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο αντικειμενικός σκοπός του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη της ικανότητας αμφισβήτησης και κριτικής εξέτασης υποθέσεων από τους εκπαιδευομένους, προκειμένου να αποκτήσουν την ευελιξία σκέψης και στάσης που απαιτείται, εκμεταλλευόμενοι τις σύγχρονες στρατηγικές μελέτες.
Σεμινάρια Αντικατασκοπίας
Μονοήμερα σεμινάρια σε συνεργασία με την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, πραγματοποιήθηκαν στις 5 και 12 Απριλίου 2022 και αφορούσαν εκπαίδευση προσωπικού που θα υπηρετήσει στο εξωτερικό την επόμενη τριετία, καθώς επίσης και προσωπικού που υπηρετεί σε θέσεις που έρχονται σε επαφή με προσωπικό πρεσβειών και εταιρειών ξένων χωρών. Η εκπαίδευση αφορούσε σε μεθόδους και μέτρα αντικατασκοπείας και την παρακολούθησαν συνολικά 24 στελέχη από το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά.
Σεμινάριο ο ρόλος της ΕΕ στην παγκόσμια σταθερότητα στον κυβερνοχώρο
Το εν λόγω σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα από 28 – 30 Απριλίου 2022, συνδιοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας και την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και εντάσσεται στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC). Το παρακολούθησαν λειτουργοί που εργάζονται στο τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας και ειδικότερα στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας. Οι συνολικά 52 συμμετέχοντες προέρχονταν από 11 κράτη (Αλγερία, Βέλγιο, Τσεχία, Κύπρο, Ισραήλ, Ιορδανία, Γερμανία, Λίβανο, Σλοβακία, Πορτογαλία και Κατάρ), φορείς και ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σεμινάριο παρουσίασε τους κύριους πυλώνες του οικοσυστήματος του κυβερνοχώρου της ΕΕ και το πώς αυτοί μπορούν να ενισχύσουν τη σταθερότητα της παγκόσμιας ασφάλειας ενισχύοντας την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των παγκόσμιων παραγόντων.
Στα πλαίσια του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις απόψεις τους και να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές σε θέματα που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο βελτιώνοντας έτσι τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους.
Σεμινάριο Ενσωμάτωσης Φύλου – 54η Συνάντηση Ομάδας Εφαρμογής Στρατιωτικού Erasmus
Διεθνές Σεμινάριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 03 μέχρι τις 05 Μαΐου 2022 και αφορούσε σε επιμόρφωση πολιτικού, στρατιωτικού, διπλωματικού και αστυνομικού προσωπικού σε θέματα ενσωμάτωσης φύλου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την ανταλλαγή νέων στρατιωτικών (Military ERASMUS). Στην εν λόγω εκπαίδευση συμμετείχαν 55 άτομα από 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη λήξη του σεμιναρίου ακολούθησε η 54η συνάντηση της Ομάδας Εφαρμογής του Στρατιωτικού Erasmus με 65 συμμετέχοντες από Στρατιωτικές Ακαδημίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σεμινάριο Διαχείρισης Έργων για την Υποστήριξη Αποστολών και Επιχειρήσεων ΚΠΑΑ
Διεθνές σεμινάριο σε συνεργασία με το Κέντρο «State Bureau for Training, Further Education and Personnel of the North Rhine – Westphalian Police» και την υποστήριξη της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης. Πραγματοποιήθηκε από τις 09 μέχρι τις 13 Μαΐου 2021 στη Λάρνακα. Αφορούσε στη επιμόρφωση πολιτικού, στρατιωτικού και αστυνομικού προσωπικού σε θέματα χρήσης της Μεθοδολογίας Διαχείρισης Έργων (PM2) και την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών Αποστολών και Επιχειρήσεων Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Στην εν λόγω εκπαίδευση συμμετείχαν 16 άτομα από 9 Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σεμινάριο Προσανατολισμού Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας
Διεθνές Σεμινάριο σε συνεργασία με την Αυστριακή Σχολή Εθνικής Άμυνας και την υποστήριξη της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 23 μέχρι τις 27 Μαΐου 2022 στη Λάρνακα. Αφορούσε στην επιμόρφωση πολιτικού, στρατιωτικού διπλωματικού και αστυνομικού προσωπικού για την κατανόηση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περίπλοκη δομή, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων, το μηχανισμό αντιμετώπισής τους και την ολοκληρωμένη προσέγγισή της σε εξωτερικές συγκρούσεις και κρίσεις. Αυτή η έκδοση του σεμιναρίου προσανατολισμού επικεντρώθηκε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής και ασχολήθηκε με ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή η περιοχή του κόσμου. Στην εκπαίδευση συμμετείχαν 32 άτομα από 11 Κράτη Μέλη της ΕE.
Συναντήσεις για Ανώτερη Στρατιωτική Εκπαίδευση Αξιωματικών
Από τις 8 μέχρι τις 10 Ιουνίου 2022, αντιπροσωπεία, της Κυπριακής Ακαδημίας Ασφάλειας και Άμυνας και του ΓΕΕΦ συμμετείχε στο συμπόσιο για την ανώτερη στρατιωτική εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία. Το συμπόσιο διεξήχθη στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και οργανώθηκε από την Σχολή Πολέμου της Γαλλίας (Ecole de Guere) στις εγκαταστάσεις της στο Παρίσι. Η επιτυχής αντιμετώπιση των συνεχώς αναδυόμενων προκλήσεων καθώς και η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Άμυνας, απαιτεί τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής κουλτούρας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ως σημαντικός παράγοντας η ανώτερη στρατιωτική εκπαίδευση, η οποία θα ενισχύσει τη δημιουργία της ευρωπαϊκής στρατηγικής κουλτούρας με την συναναστροφή και συνεκπαίδευση ανώτερων αξιωματικών των χωρών των ΚΜ. Κατά την διάρκεια του συμποσίου έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των Σχολών Πολέμου ή αντίστοιχων ιδρυμάτων των ΚΜ έτσι ώστε να δοθεί το έναυσμα για περαιτέρω προβληματισμό αναφορικά με την ανώτερη στρατιωτική εκπαίδευση.
Συμμετοχή στο Διεθνές Στρατιωτικό Ακαδημαϊκό Φόρουμ 2022 – iMAF 2022
Η Ακαδημία συμμετείχε στο Διεθνές Ακαδημαϊκό Στρατιωτικό Φόρουμ 2022 στο Sibiu στη Ρουμανία από τις 13 μέχρι τις 16 Ιουνίου 2022 με τον Υποδιευθυντή της. Το iMAF, ως στρατιωτικό ακαδημαϊκό φόρουμ, αποτελεί μία πλατφόρμα συζήτησης και εργασίας για τη στρατιωτική εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ ο Υποδιευθυντής προέδρευσε της Ομάδας Εργασίας για την Στρατηγική Επικοινωνία στην οποία συζητήθηκε η δημιουργία Σχεδίου Στρατηγικής Επικοινωνίας της Ομάδας Εφαρμογής του Στρατιωτικού Erasmus και σχεδιάστηκαν οι πυλώνες στους οποίους θα εργαστεί η εν λόγω ομάδα.
Σεμινάριο Ανάπτυξης Ηγετικών Ικανοτήτων Μαθητών
Στο πλαίσιο εφαρμογής του στρατιωτικού Erasmus, η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας σε συνεργασία με τη Στρατιωτική Ακαδημία της Αυστρίας και με τη συνδρομή της Εθνικής Φρουράς, διοργανώσαν με επιτυχία για 6η χρονιά το πρόγραμμα Ανάπτυξης Ηγετικών Ικανοτήτων για μαθητές και νεαρούς Αξιωματικούς Στρατιωτικών Ακαδημιών στην Κύπρο.
Σκοπός του εν λόγω προγράμματος ήταν ο κάθε συμμετέχοντας να αναπτύξει τις ικανότητες του ως ηγήτορας μέσα από τη διοίκηση ομάδας/διμοιρίας και διάφορες άλλες δοκιμασίες όπως διαγωνιστική βολή τυφεκίου, ομαδικό διαγωνισμό αντοχής, προσανατολισμό, τακτική σχεδίαση, 24ωρη εκπαιδευτική άσκηση Μηχανοκίνητης Διμοιρίας Πεζικού κ.α. Στην εκπαίδευση συμμετείχαν 33 μαθητές και 12 εκπαιδευτές από 12 Στρατιωτικές Ακαδημίες από 10 Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία) και τη Νορβηγία. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2022 με ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στα ΚΑΑΥ Κιτίου και στην οποία επιδόθηκαν διπλώματα σε όσους συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εκπαίδευση.
Η συγκεκριμένη εκπαίδευση φέρει την σφραγίδα της ΚΔ και αποτελεί μέρος κοινού ευρωπαϊκού εξαμήνου που εφαρμόζεται από αρκετές Ευρωπαϊκές Στρατιωτικές Ακαδημίες με σκοπό την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των ενόπλων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κυπριακή Δημοκρατία αν και μικρή σε μέγεθος και παρότι δεν διαθέτει στρατιωτικές σχολές, εντούτοις συνεισφέρει έμπρακτα στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση για την ανάπτυξη μίας κοινής Ευρωπαϊκής κουλτούρας Ασφαλείας και Άμυνας. Παράλληλα πρωτοστατεί σε αρκετές δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας κάτω από το οποίο εντάσσεται και η πρωτοβουλία του στρατιωτικού Erasmus.
Παρατίθεται βίντεο στον πιο κάτω σύνδεσμο για την πιο πάνω δραστηριότητα.