Θεωρήσεις Εισόδου
Η θεώρηση εισόδου (γνωστή και ως ‘βίζα’) είναι άδεια που εκδίδεται σε αλλοδαπούς επισκέπτες για σκοπούς εισόδου στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για βραχείας (μικρότερης των 90 ημερών) ή και μακράς (μέχρι ένος έτος) διάρκειας παραμονή. Οι θεωρήσεις εισόδου που εκδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εθνικής ισχύος, δίδουν δηλαδή το δικαίωμα στον κάτοχο για είσοδο μόνο στο έδαφος της Δημοκρατίας.
Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα είδη θεωρήσεων και τις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει υποχρέωση για εξασφάλιση θεώρησης εισόδου από αλλοδαπούς επισκέπτες, καθώς και για το πώς μπορεί να υποβληθεί σχετική αίτηση στην πλησιέστερη Διπλωματική Αποστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας (ή στο Κέντρο Θεωρήσεων στο οποίο θα σας παραπέμψει η Αποστολή).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν από τις Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές της Δημοκρατίας, και ορισμένοι Επίτιμοι Πρόξενοι και Προξενεία της Κύπρου στο εξωτερικό είναι εξουσιοδοτημένα να λαμβάνουν αιτήσεις και να εκδίδουν θεωρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντοτε χρήσιμο και συστήνεται όπως οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν εκ των προτέρων με την Πρεσβεία ή το Προξενείο όπου σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση για λήψη περαιτέρω πληροφοριών και για καθοδήγηση.
09/06/24 | Θεωρήσεις Εισόδου | Πληροφόρηση
Τύπος | Περιγραφή |
---|---|
Θεώρηση διέλευσης μέσω αερολιμένα (Κατηγορία Α) [ATV] | Επιτρέπει στους ξένους υπηκόους να περάσουν από την περιοχή διεθνούς διέλευσης των κυπριακών αεροδρομίων χωρίς να εισέλθουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια μιας στάσης ή μεταφοράς μεταξύ δύο σταδίων μιας διεθνούς πτήσης. Η ATV αποτελεί εξαίρεση στο γενικό δικαίωμα διέλευσης χωρίς βίζα μέσω Κύπρου. |
Θεώρηση βραχείας διαμονής (Κατηγορία Γ) | Δίνει τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς να εισέλθουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για λόγους διαφορετικούς από τη μετανάστευση, για μέγιστη περίοδο 90 ημερών εντός 6 μηνών. |
Θεώρηση πολλαπλών εισόδων (Κατηγορία Γ) | Οι θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων (έως 5 έτη) χορηγούνται σε υπηκόους τρίτων χωρών που παρέχουν αποδείξεις για συχνές επισκέψεις στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Όπως και με τη θεώρηση βραχείας διαμονής, η διάρκεια της διαμονής δεν πρέπει να υπερβαίνει τους τρεις μήνες σε οποιοδήποτε εξάμηνο, ξεκινώντας από την ημερομηνία της πρώτης εισόδου. |
Θεώρηση που εκδίδεται στα σύνορα (Κατηγορία Γ) | Θεωρήσεις Βραχείας Διαμονής και ATV μπορούν να χορηγηθούν κατ ‘εξαίρεση (μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και κατόπιν έγκρισης του Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης) κατά την άφιξη στα νόμιμα λιμάνια εισόδου στη Δημοκρατία. |
Επέκταση θεώρησης (Κατηγορία Γ) | Οι κάτοχοι θεώρησης κατηγορίας Γ μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην τοπική Μονάδα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης για παράταση της θεώρησής τους για περίοδο έως 90 ημέρες από την ημερομηνία εισόδου, εντός 6 μηνών. Σε περίπτωση που η χορηγούμενη θεώρηση φέρει την ένδειξη «Τελική», απαιτείται προηγουμένως έγκριση της Διεύθυνσης Σένγκεν και Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. |
Θεώρηση Μακράς Διαμονής (Κατηγορία Δ) | Αυτή η θεώρηση παρέχει στους αλλοδαπούς τη δυνατότητα να παραμείνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία για χρονικό διάστημα έως ενός έτους. |
Οι ακόλουθες κατηγορίες προσώπων, καθώς και οι κάτοχοι διαβατηρίων των χωρών που αναφέρονται ξεχωριστά παρακάτω, ΔΕΝ απαιτείται να διαθέτουν θεώρηση εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία:
- Κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων της Αλβανίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και του Κατάρ.
- Κάτοχοι διπλωματικών, υπηρεσιακών και ειδικών διαβατηρίων της Αιγύπτου, του Κουβέιτ, του Λιβάνου, του Μαρόκου, του Ομάν, της Συρίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
- Κάτοχοι διπλωματικών, επίσημων και υπηρεσιακών διαβατηρίων της Κολομβίας, της Κούβας, της Ινδίας, του Μεξικού, του Παναμά, των Νησιών Μάρσαλ, του Τουβαλού, του Κιριμπάτι, του Περού, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τόνγκα, του Παλάου, της Αγίας Λουκίας, της Δομινίκας, της Γρενάδας, του Αγίου Βικέντιου και Γρεναδίνες, το Βανουάτου, της Σαμόα και του Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
- Κάτοχοι διπλωματικών ή επίσημων διαβατηρίων της Σοσιαλλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν και του Βασιλείου του Μπαχρέιν.
- Κάτοχοι βιομετρικών διαβατηρίων της Αλβανίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Μολδαβίας.
- Όλα τα μέλη του πληρώματος πτήσης που διαθέτουν άδεια μέλους πληρώματος πτήσης ή πιστοποιητικό μέλους πληρώματος που εκδίδεται βάσει της σύμβασης του Σικάγου.
- Το πλήρωμα πτήσης και οι συνοδοί σε πτήσεις έκτακτης ανάγκης ή διάσωσης και άλλοι βοηθοί σε περίπτωση καταστροφής ή ατυχήματος.
- Το πολιτικό πλήρωμα πλοίων.
- Κάτοχοι laissez-passer των Ηνωμένων Εθνών.
- Κάτοχοι laissez-passer του Συμβουλίου της Ευρώπης.
- Οι κάτοχοι έγκυρης διπλής ή πολλαπλής εισόδου θεώρησης Σένγκεν ή Βουλγαρικής, Κροατικής και Ρουμανικής εθνικής θεώρησης, καθώς και αδειών διαμονής που έχουν εκδοθεί από κράτη μέλη του Σένγκεν ή από τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία, δεν απαιτείται να διαθέτουν θεώρηση βραχείας διαμονής για να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών. Αυτή η διάταξη δεν ισχύει για τους πολίτες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν που πρέπει να ακολουθούν την τακτική διαδικασία έκδοσης βίζας. [Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υιοθετήσει τις διατάξεις της απόφασης αριθ. 565/2014/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για την εισαγωγή ενός απλουστευμένου καθεστώτος ελέγχου των προσώπων στα εξωτερικά σύνορα βάσει της μονομερούς αναγνώρισης από την Κύπρο καθώς και από τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία ορισμένων εγγράφων ισοδύναμων με τις εθνικές τους θεωρήσεις για διέλευση μέσω ή για πρόθεση διαμονής στο έδαφός τους που δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών].
- Οι κάτοχοι ταξιδιωτικών εγγράφων που έχουν εκδοθεί σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες βάσει της Σύμβασης για το Καθεστώς του Πρόσφυγα της 28ης Ιουλίου 1951, δεν απαιτείται να εξασφαλίσουν θεώρηση εισόδου στην Κύπρο, εάν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα έχουν εκδοθεί από κράτος μέλος του Σένγκεν ή από Κράτος που αναφέρεται στο Παράρτημα II του κανονισμού 539/2001 του Συμβουλίου σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του.
- Οι κάτοχοι ταξιδιωτικών εγγράφων που εκδίδονται σε ανιθαγενείς βάσει της Σύμβασης για το Καθεστώς των Ανιθαγενών της 28ης Σεπτεμβρίου 1954, δεν απαιτείται να εξασφαλίσουν θεώρηση εάν τα έγγραφα έχουν εκδοθεί από Κράτος Μέλος του Σένγκεν και οι κάτοχοι αυτών των εγγράφων διαμένουν σε αυτό το Κράτος Μέλος.
- Όλα τα άτομα που διαθέτουν άδεια εργασίας ή άδεια εισόδου που έχει εκδοθεί από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.
- Όλα τα πρόσωπα που διαθέτουν μόνιμη ή προσωρινή άδεια διαμονής που εκδίδεται από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.
- Πολίτες όλων των Κρατών Μελών της ΕΕ, καθώς και της Ελβετίας, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας, σύμφωνα με τον παρακάτω κατάλογο (μπορούν επίσης να εισέλθουν στην Κύπρο με την ταυτότητά τους, εφόσον φέρει τη φωτογραφία τους).
Κατάλογος χωρών των οποίων οι υπήκοοι ΔΕΝ απαιτείται να εξασφαλίσουν θεώρηση για διαμονή έως 90 ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι είναι καλή τη πίστει επισκέπτες:
- ΑΛΒΑΝΙΑ*
- ΑΝΔΟΡΡΑ
- ΑΝΤΙΓΚΟΥΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΤΑ
- ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
- ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
- ΑΥΣΤΡΙΑ
- ΜΠΑΧΑΜΕΣ
- ΜΠΑΡΜΠΕΙΝΤΟΣ
- ΒΕΛΓΙΟ
- ΜΠΕΡΜΟΥΔΑ
- ΒΟΣΝΙΑ – ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ*
- ΒΡΑΖΙΛΙΑ
- ΜΠΡΟΥΝΕΙ ΝΤΑΡΟΥΣΑΛΑΜ
- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
- ΚΑΝΑΔΑΣ
- ΧΙΛΗ
- ΚΟΛΟΜΒΙΑ
- ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
- ΚΡΟΑΤΙΑ
- ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
- ΔΑΝΙΑ
- ΔΟΜΙΝΙΚA
- ΕΣΘΟΝΙΑ
- ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
- ΓΑΛΛΙΑ
- ΓΕΩΡΓΙΑ*
- ΓΕΡΜΑΝΙΑ
- ΕΛΛΑΔΑ
- ΓΡΕΝΑΔΑ
- ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
- ΑΓΙΑ ΕΔΡΑ
- ΟΥΓΓΑΡΙΑ
- ΙΣΛΑΝΔΙΑ
- ΙΡΛΑΝΔΙΑ
- ΙΣΡΑΗΛ
- ΙΤΑΛΙΑ
- ΙΑΠΩΝΙΑ
- ΚΙΡΙΜΠΑΤΗ
- ΛΕΤΟΝΙΑ
- ΛΙΧΤΕΝΣΤΑINΝ
- ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
- ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
- ΜΑΛΑΙΣΙΑ
- ΜΑΛΤΑ
- ΝΗΣΙΑ ΜΑΡΣΑΛ
- ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ
- MΕΞΙΚΟ
- ΜΙΚΡΟΝΗΣΙΑ
- ΜΟΛΔΑΒΙΑ*
- ΜΟΝΑΚΟ
- ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ*
- ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ
- ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
- ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
- ΝΟΡΒΗΓΙΑ
- ΟΝΔΟΥΡΑΣ
- ΠΑΛΑΟΥ
- ΠΑΝΑΜΑΣ
- ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
- ΠΕΡΟΥ
- ΠΟΛΩΝΙΑ
- ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ*
- ΡΟΥΜΑΝΙΑ
- ΣΑΜΟΑ
- ΑΓΙΑ ΛΟΥΚΙΑ
- ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΝΕΒΙΣ
- ΑΓΙΟΣ ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ ΚΑΙ ΓΡΕΝΑΔΙΝΕΣ
- ΣΑΛΒΑΔΟΡ
- ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ
- ΣΕΡΒΙΑ*
- ΣΕΥΧΕΛΕΣ
- ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
- ΣΛΟΒΑΚΙΑ
- ΣΛΟΒΕΝΙΑ
- ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
- ΙΣΠΑΝΙΑ
- ΣΟΥΗΔΙΑ
- ΕΛΒΕΤΙΑ
- ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
- ΤΟΝΓΚΑ
- ΤΡΙΝΙΔΑΔ ΚΑΙ ΤΟΜΠΑΓΚΟ
- ΟΥΚΡΑΝΙΑ *
- ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
- ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
- ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
- ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
- ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
*Μόνο για κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων
- Ειδικές διοικητικές περιφέρειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας:
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ S.A.R.
ΜΑΚΑΟ S.A.R
- Βρετανοί πολίτες που δεν είναι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας για σκοπούς του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Βρετανοί υπήκοοι (στο εξωτερικό)
Βρετανοί πολίτες υπερπόντιων εδαφών (BOTC)
Βρετανοί υπερπόντιοι πολίτες (BOC)
Άτομα υπό Βρετανική Προστασία (BPP)
Βρετανοί πολίτες (BS)
- Οντότητες και εδαφικές αρχές που δεν αναγνωρίζονται ως κράτη από τουλάχιστον ένα κράτος μέλος της ΕΕ:
ΤΑΪΒΑΝ
*Όλες οι αναφορές στον όρο αυτό γίνονται σύμφωνα με τη διαχρονική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το καθεστώς του Κοσόβου και είναι συμβατές με το Ψήφισμα 1244/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 2010 για τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Οι κάτοχοι διαβατηρίου των ακόλουθων χωρών απαιτείται όπως κατέχουν θεώρηση εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία:
- ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ
- ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
- ΑΙΓΥΠΤΟΣ
- ΑΙΘΙΟΠΙΑ
- ΑΪΤΗ
- ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
- ΑΛΒΑΝΙΑ*
- ΑΛΓΕΡΙΑ
- ΑΝΓΚΟΛΑ
- ΑΡΜΕΝΙΑ
- ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
- BANOYATOY
- ΒΙΕΤΝΑΜ
- ΒΙΡΜΑΝΙΑ/ΜΥΑΝΜΑΡ
- ΒΟΛΙΒΙΑ
- ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
- ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
- ΒΟΡΕΙΕΣ ΜΑΡΙΑΝΕΣ ΝΗΣΟΙ
- ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ*
- ΓΕΩΡΓΙΑ
- ΓΚΑΜΠΙΑ
- ΓΚΑΜΠΟΝ
- ΓΚΑΝΑ
- ΓΟΥΪΑΝΑ
- ΓΟΥΙΝΕΑ
- ΓΟΥΙΝΕΑ-ΜΠΙΣΑΟΥ
- ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
- ΕΡΥΘΡΑΙΑ
- ΖΑΜΠΙΑ
- ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
- ΙΝΔΙΑ
- ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
- ΙΟΡΔΑΝΙΑ
- ΙΡΑΚ
- ΙΡΑΝ
- ΙΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΟΥΙΝΕΑ
- ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
- ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
- ΚΑΜΕΡΟΥΝ
- ΚΑΜΠΟΤΖΗ
- ΚΑΤΑΡ
- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
- ΚΕΝΥΑ
- ΚΙΝΑ
- ΚΙΡΓΙΖΙΑ
- ΚΟΓΚΟ
- ΚΟΜΟΡΟΣ
- ΚΟΥΒΑ
- ΚΟΥΒΕΪΤ
- ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ
- ΛΑΟΣ
- ΛΕΣΟΘΟ
- ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
- ΛΙΒΑΝΟΣ
- ΛΙΒΕΡΙΑ
- ΛΙΒΥΗ
- ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
- ΜΑΛΑΟΥΙ
- ΜΑΛΔΙΒΕΣ
- ΜΑΛΙ
- ΜΑΡΟΚΟ
- ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ
- ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ*
- ΜΟΓΓΟΛΙΑ
- ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ
- ΜΟΛΔΑΒΙΑ*
- ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
- ΜΠΑΧΡΕΪΝ
- ΜΠΕΛΙΖ
- ΜΠΕΝΙΝ
- ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ
- ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
- ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
- ΜΠΟΥΤΑΝ
- ΝΑΜΙΜΠΙΑ
- ΝΑΟΥΡΟΥ
- ΝΕΠΑΛ
- ΝΗΣΙΑ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ
- ΝΙΓΗΡΑΣ
- ΝΙΓΗΡΙΑ
- ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
- ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
- ΟΜΑΝ
- ΟΥΓΚΑΝΤΑ
- ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
- ΟΥΚΡΑΝΙΑ*
- ΠΑΚΙΣΤΑΝ
- ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
- ΠΑΠΟΥΑ ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ
- ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ
- ΡΟΥΑΝΤΑ
- ΡΩΣΙΑ
- ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
- ΣΕΝΕΓΑΛΗ
- ΣΕΡΒΙΑ*
- ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
- ΣΟΜΑΛΙΑ
- ΣΟΥΑΖΙΛΑΝΔΗ
- ΣΟΥΔΑΝ
- ΣΟΥΡΙΝΑΜ
- ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
- ΣΥΡΙΑ
- ΤΑΪΛΑΝΔΗ
- ΤΑΝΖΑΝΙΑ
- ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
- ΤΖΑΜΑΪΚΑ
- ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ
- ΤΟΓΚΟ
- ΤΟΥΡΚΙΑ
- ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ
- ΤΣΑΝΤ
- ΤΥΝΗΣΙΑ
- ΥΕΜΕΝΗ
- ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
- ΦΙΤΖΙ
*Ισχύει μόνο για κατόχους μη βιομετρικών διαβατηρίων. Οι κάτοχοι βιομετρικών διαβατηρίων δεν απαιτείται να εξασφαλίσουν θεώρηση.
Οι υπήκοοι των χωρών που αναφέρονται παρακάτω απαιτείται να διαθέτουν θεώρηση διέλευσης από αερολιμένα όταν διέρχονται από τη διεθνή περιοχή διέλευσης αεροδρομίων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας:
- ΑΙΘΙΟΠΙΑ
- ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
- ΓΚΑΝΑ
- ΕΡΥΘΡΑΙΑ
- ΙΡΑΚ
- ΙΡΑΝ
- ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ
- ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
- ΝΙΓΗΡΙΑ
- ΠΑΚΙΣΤΑΝ
- ΣΟΜΑΛΙΑ
- ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
- ΤΟΥΡΚΙΑ
Σημείωση: Τα μέλη του πληρώματος πτήσης που είναι υπήκοοι Συμβαλλόμενου Μέρους στη Σύμβαση του Σικάγο για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία εξαιρούνται από την υποχρέωση κατοχής θεώρησης διέλευσης μέσω αερολιμένα.
Γενικές Πληροφορίες (κείμενο διαθέσιμο μόνο στην αγγλική γλώσσα):
Σύστημα Έκδοσης Θεωρήσεων Εισόδου (CY – VIS)
Ατομικά δικαιώματα
Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) κάθε πρόσωπο έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται για τα δεδομένα του στο VIS (σύστημα έκδοσης θεωρήσεων) και μπορεί να ζητήσει πρόσβαση για να διορθωθούν τα ανακριβή δεδομένα που το αφορούν και να διαγραφούν τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί παράνομα.
Δείγματα Επιστολών που άπτονται των δικαιωμάτων των πολιτών:
ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘ. 17 ΓΚΠΔ
ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘ. 16 ΓΚΠΔ
Τα ισχύοντα τέλη ανά τύπο θεώρησης εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα, σε Ευρώ. Λάβετε υπόψη ότι το αντίστοιχο τέλος μπορεί να χρεωθεί σε τοπικό νόμισμα, ανάλογα με την Αποστολή ή το Επίτιμο Προξενείο όπου υποβάλλεται η αίτηση
Αύξηση Τελών Θεώρησης
Στις 28/05/2019, βάσει των ενταξιακών της δεσμεύσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε δήλωση ετοιμότητας για ένταξη στο Χώρο Σένγκεν.
Σε συνέχεια Αξιολογήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2019 καθώς και σχετικών συστάσεων που ακολούθησαν, για ευθυγράμμιση με το κεκτημένο Σένγκεν και πλήρη εφαρμογή του Άρθρου 16 του Κώδικα Θεωρήσεων, από 1η Δεκεμβρίου 2022 τα τέλη θεωρήσεων εισόδου αυξάνονται ως εξής:
Τύποι Θεώρησης | Τέλος (ευρώ) |
Θεώρηση Διέλευσης μέσω Αερολιμένα (category A) | 90 |
Θεώρηση βραχείας διαμονής μονής και πολλαπλών εισόδων (1-90 μέρες) (Category C) | 90 |
Παιδιά μεταξύ 6-12 ετών | 45 |
Παιδιά κάτω των 6 ετών | 0 |
Θεώρηση που εκδίδεται στα σύνορα (Category C) | 90 |
Υπήκοοι των χωρών:Αλβανία⃰, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βοσνία Ερζεγοβίνη*, Γεωργία⃰, Μολδαβία*, Μαυροβούνιο*, Βόρεια Μακεδονία⃰, Σερβία⃰, Ουκρανία⃰ | 35 |
Υπήκοοι του Πράσινου Ακρωτηρίου | 67,50 |
Πράσινο Ακρωτήρι – Παιδιά μεταξύ 6-12 ετών | 33,75 |
⃰ Τέλος θεώρησης μόνο για κατόχους μη βιομετρικών διαβατηρίων
Οι κάτοχοι βιομετρικών διαβατηρίων δεν χρειάζονται θεώρηση εισόδου
Διαδικασία αίτησης και προϋποθέσεις
- Προξενικοί υπάλληλοι στη Διπλωματική Αποστολή (ή Προξενείο) της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου έχει κατατεθεί η αίτηση για θεώρηση εισόδου, αξιολογούν τον σκοπό του ταξιδιού του αιτούντος/ούσας και την προθυμία του/της να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του/της.
- Οι αιτούντες/αιτούσες θεώρηση θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους στη διαπιστευμένη, αρμόδια ή πιο εύκολα προσβάσιμη Διπλωματική Αποστολή (ή Προξενείο) της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χώρα της συνήθους διαμονής τους (ή αλλού), ή στη χώρα όπου σκοπεύουν να ταξιδέψουν ως ενδιάμεσο σταθμό καθοδόν για την Κύπρο.
- Τα διαβατήρια πρέπει να ισχύουν για τουλάχιστον 3 μήνες από την προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης από την Κύπρο.
- Πρέπει να υποβληθεί έγκυρη απόδειξη διαμονής (θεώρηση/κάρτα μόνιμης διαμονής/διαβατήριο).
- Κάθε αιτών πρέπει να συμπληρώσει και να υπογράψει δεόντως το έντυπο αίτησης θεώρησης. Με την υπογραφή του ο αιτών πιστοποιεί ότι γνωρίζει τις νομικές συνέπειες της δήλωσης ψευδών ή ελλιπών πληροφοριών σε διαδικασίες θεώρησης.
- Μια φωτογραφία μεγέθους διαβατηρίου πρέπει να στερεωθεί στην αίτηση για θεώρηση εισόδου.
- Το τέλος θεώρησης (συμβουλευτείτε τον σχετικό πίνακα) δεν επιστρέφεται και πρέπει να καταβληθεί κατά την υποβολή της αίτησης.
- Επιστολή πρόσκλησης από την εταιρεία φιλοξενίας/ οργανισμό/ συνεργάτη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η δήλωση για ανάληψη ευθύνης για φιλοξενία είναι πάντα απαραίτητη. Το έντυπο πρέπει να συμπληρωθεί από τον φιλοξενούντα/τη φιλοξενούσα και να πιστοποιηθεί από πιστοποιούντα υπάλληλο.
- Προκρατήσεις πτήσεων (μετ’ επιστροφής) και κράτηση ξενοδοχείου ή απόδειξη άλλου καταλύματος. Συνιστάται στον αιτούντα/αιτούσα να μην αγοράσει τα εισιτήρια για το ταξίδι του/της μέχρις ότου εκδοθεί η θεώρηση.
- Ταξιδιωτική Iατρική Aσφάλιση για την περίοδο διαμονής στην Κύπρο, με ελάχιστη κάλυψη 30.000 ευρώ για κάθε άτομο ξεχωριστά. Επιπρόσθετα, η ασφάλιση πρέπει:
– Να καλύπτει όλα τα έξοδα που μπορεί να προκύψουν σε σχέση με τον επαναπατρισμό για ιατρικούς λόγους, την επείγουσα ιατρική φροντίδα ή/και την επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη.
– Να καλύπτει την περίοδο διαμονής στην Κύπρο.
Σημαντικές πληροφορίες
Η κατοχή έγκυρης θεώρησης δεν παρέχει στον κάτοχο ανεπιφύλακτο δικαίωμα εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο αιτών/η αιτούσα μπορεί επίσης να κληθεί να προσκομίσει ορισμένα επιπλέον στοιχεία κατά την άφιξή του.
Η υποβολή των προαναφερθέντων εγγράφων δεν εγγυάται την αυτόματη έκδοση της θεώρησης. Η Διπλωματική Αποστολή (ή Προξενείο) της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου υποβάλλεται η αίτηση θεώρησης, διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον έγγραφα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Τραπεζική εγγύηση, με ισχύ για δέκα χρόνια, (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ για να επισκεφθείτε τη σχετική ενότητα του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης) που εκδόθηκε στο όνομα του Διευθυντή του Τμήματος. Το πρωτότυπο της Τραπεζικής Εγγύησης πρέπει να υποβληθεί στο προαναφερθέν Τμήμα, ενώ αντίγραφο αυτού, σφραγισμένο από το οικείο Τμήμα, θα πρέπει να περιλαμβάνεται στα δικαιολογητικά της αίτησης θεώρησης.
- Απόδειξη απασχόλησης, δηλ. πιο πρόσφατη δήλωση φόρου εισοδήματος, πιστοποιητικό απασχόλησης (περιλαμβανομένου του πλήρους ονόματος του εργοδότη, πλήρους διεύθυνσης και αριθμού τηλεφώνου με κωδικό περιοχής) σχετικά με τη θέση ή την επαγγελματική ιδιότητα του αιτούντος/της αιτούσας, το εισόδημα, τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης· επιστολή εγκεκριμένης άδειας απουσίας υπογεγραμμένη από τον εργοδότη ή απόδειξη εγγραφής και εμπορικής δραστηριότητας της εταιρείας του αιτούντος/αιτούσας (για αυτοαπασχολούμενους/ες αιτούντες/αιτούσες) στη χώρα κατοικίας, π.χ. δηλώσεις φόρου εισοδήματος, τραπεζικά πιστοποιητικά, έγγραφα των εταιρικών λογαριασμών ή άλλα.
- Απόδειξη επαρκών οικονομικών μέσων τόσο για τη διάρκεια της προβλεπόμενης διαμονής όσο και για την επιστροφή στη χώρα ιθαγένειας ή συνήθους διαμονής του αιτούντος/αιτούσας, ή για τη διέλευση μέσω τρίτης χώρας για την οποία διαθέτει έγκυρη θεώρηση ή άδεια παραμονής. ( 3μηνη κατάσταση τραπεζικού λογαριασμού, κατάσταση ταμιευτηρίου).
- Οι αιτήσεις που αφορούν ανηλίκους πρέπει να υποβάλλονται μαζί με επιστολή υπογεγραμμένη από τους δύο γονείς ή νόμιμους κηδεμόνες, με την οποία να επιτρέπουν στον/ην ανήλικο/η να υποβάλει αίτηση για θεώρηση εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Απαιτείται επίσης απόδειξη της σχέσης μεταξύ του ανηλίκου και του ή των εξουσιοδοτημένων προσώπων (έγγραφα αποδεκτά: αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου κάθε γονέα, συνοδευόμενο από αντίγραφο πιστοποιητικού γέννησης ανηλίκου που αναφέρει τα ονόματα των γονέων · πιστοποιητικό θανάτου, κατά περίπτωση, και, σε περίπτωση αποκλειστικής επιμέλειας, αντίγραφο δικαστικού εγγράφου που το πιστοποιεί).
- Απόδειξη προσωπικής κατάστασης: απόσπασμα από οικογενειακό αρχείο ή οικογενειακό βιβλίο, προηγούμενα διαβατήρια ή δήλωση διαβατηρίου από το Γραφείο Μετανάστευσης.
Ειδικές περιπτώσεις
Ελλείψει διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της χώρας ιθαγένειας του/της αιτούντος/ουσας ή/και της συνήθους διαμονής, ή ελλείψει Διπλωματικής Αποστολής Κύπρου στη χώρα ιθαγένειας του/της αιτούντος/ούσας ή/και συνήθης διαμονή, το τελευταίο μπορεί να υποβάλει την Αίτηση Θεώρησης, στην πιο προσιτή Διπλωματική Αποστολή ή Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αιτήσεις θεώρησης μπορούν να υποβληθούν μέσω ταχυδρομείου της DHL με την προϋπόθεση ότι αυτό έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τη Διπλωματική Αποστολή Κύπρου.
CY Visa Application Form (PDF)
CY Visa Application Form (WORD)