Κυβέρνηση
Η Κυπριακή Δημοκρατία εγκαθιδρύθηκε το 1960 ως ανεξάρτητη και κυρίαρχη Δημοκρατία προεδρικού συστήματος. Στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο διαπνέεται από την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η εκτελεστική εξουσία διασφαλίζεται και ασκείται από κοινού από τον Ελληνοκύπριο Πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας, οι οποίοι για τον σκοπό αυτό διορίζουν Υπουργικό Συμβούλιο αποτελούμενο από δέκα Υπουργούς (επτά και τρεις Υπουργοί αντίστοιχα).
Το 1964, ο Τουρκοκύπριος Αντιπρόεδρος και οι τρεις Τουρκοκύπριοι Υπουργοί αποχώρησαν από την Κυβέρνηση, η οποία έκτοτε λειτουργεί αναγκαστικά μόνο με Ελληνοκύπριους σε όλα τα υπουργεία, τα οποία αυξήθηκαν μετέπειτα σε έντεκα. Η θέση του Αντιπροέδρου παραμένει κενή.
Επομένως, στη βάση του Δικαίου της Ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει έντεκα Υπουργούς, οι οποίοι αποτελούν το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας, και εξαιρουμένων των διαφυλασσομένων και ρητά καθορισμένων από το Σύνταγμα εξουσιών του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, ασκούν την εκτελεστική εξουσία του κράτους. Περαιτέρω, το Σύνταγμα παραχωρεί εξουσία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διορίζει τους ανεξάρτητους κρατικούς αξιωματούχους και τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αρμοδιότητα, με βάση τις διατάξεις της αντίστοιχης εθνικής νομοθεσίας, να διορίζει Υφυπουργούς.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Αρχηγός της Πολιτείας, προηγείται πάντων στη Δημοκρατία και εκλέγεται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία για πενταετή θητεία. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές (Φεβρουάριος 2023) Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξελέγη ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σύμβολα του κράτους
Σημαία
Η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας καθιερώθηκε το 1960 όταν η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος. Το φόντο της σημαίας είναι λευκό. Στο κέντρο προβάλλεται ο χάρτης της Κύπρου στο χρώμα του χαλκού, πάνω από δύο σταυρωτά κλαδιά ελιάς χρώματος πράσινου-λαδί με καρπούς. Το χρώμα του χαλκού έχει διπλό συμβολισμό: πρώτον, το όνομα του νησιού λέγεται ότι προέρχεται από αρχαία λέξη για το χαλκό (Ετεοκυπριακή ή Σουμερική), και δεύτερον, ο χαλκός είναι στενά συνδεδεμένος με την Κύπρο από την αρχαιότητα, όταν το νησί κατέστη ο κυριότερος παραγωγός και προμηθευτής του εν λόγω ορυκτού. Τα κλαδιά ελιάς συμβολίζουν την ειρήνη.
Θυρεός
Ο θυρεός της Κυπριακής Δημοκρατίας παριστάνει ένα λευκό περιστέρι που φέρει στο ράμφος του ένα κλαδί ελιάς. Το περιστέρι τίθεται εντός μιας ασπίδας στο χρώμα του χαλκού, του ορυκτού που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη μακραίωνη ιστορία της Κύπρου. Στο κάτω μέρος της ασπίδας αναγράφεται το έτος εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960. Την ασπίδα πλαισιώνουν δύο σταυρωτά κλαδιά ελιάς χρώματος πράσινου-λαδί με καρπούς, τα οποία μαζί με το λευκό περιστέρι αποτελούν σύμβολα ειρήνης.
Σύνθεση της Κυβέρνησης
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Υπουργός Εξωτερικών
Υπουργός Οικονομικών
Υπουργός Εσωτερικών
Υπουργός Άμυνας
Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού Και Νεολαίας
Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας
Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως
Υπουργός Υγείας
Υφυπουργός παρά τω Προέδρω
Υφυπουργός Ναυτιλίας
Υφυπουργός Τουρισμού
Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής
Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας
Υφυπουργός Πολιτισμού
Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου