Μεταφορά στο κεντρικό περιεχόμενο

Συμμετοχή της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ

25/09/24 12:00  |  Ανακοινωθέν  |  Γεωργία, Αγροτική Ανάπτυξη και Περιβάλλον, Ευρωπαϊκά Θέματα
25092024YpourgosGeorgiasAgrofish5
25092024YpourgosGeorgiasAgrofish4
25092024YpourgosGeorgiasAgrofish3
25092024YpourgosGeorgiasAgrofish2
25092024YpourgosGeorgiasAgrofish1

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου συμμετείχε στo Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23 Σεπτεμβρίου 2024.

Η δρ Παναγιώτου εξέφρασε τη συμπαράστασή της Κύπρου στις χώρες που πλήγηκαν το τελευταίο διάστημα από φυσικές καταστροφές, πλημμύρες και φωτιές, που οδήγησαν ακόμη και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, συζητήθηκε το δεύτερο έτος εφαρμογής των στρατηγικών σχεδίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Η δρ Παναγιώτου επεσήμανε ότι οι πρόσφατες τροποποιήσεις στην ΚΑΠ επέφεραν σημαντικές βελτιώσεις σε ότι αφορά την απλοποίηση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την υφιστάμενη προγραμματική περίοδο. Υπογράμμισε, ως ένα από τα σημαντικότερα, την ανάγκη παραχώρησης μεγαλύτερης ευελιξίας στα κράτη μέλη, στο πλαίσιο αναθεώρησης των στόχων των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ για την άμεση ανταπόκριση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Στήριξε επίσης τη θέση της Λετονίας για τη μη επιβολή αναστολής πληρωμών στα κράτη μέλη κατά τα πρώτα δύο έτη εφαρμογής.

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση των αγορών, με τη δρα Παναγιώτου να αναφέρεται  στις σημαντικές επιπτώσεις από την παρατεταμένη ξηρασία στην Κύπρο, η οποία έχει μειώσει σημαντικά τις αποδόσεις αρδευόμενων και μη καλλιεργειών. Επεσήμανε ότι, λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας νερού στα φράγματα, έχει μειωθεί η παροχή νερού για γεωργικούς σκοπούς κατά 33,7% για το 2024, ενώ οι προβλέψεις για τα επόμενα έτη δεν είναι ευνοϊκές. Κάλεσε την Επιτροπή όπως ενεργοποιήσει το γεωργικό αποθεματικό για παροχή στήριξης στους πληγέντες γεωργούς, αλλά και όπως απλοποιήσει περαιτέρω τα μέτρα στήριξης που αφορούν τη διαχείριση του νερού στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η δρ Παναγιώτου παρουσίασε επίσης το Κοινό Ανακοινωθέν των Υπουργών Γεωργίας των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (MED9) για τις επιπτώσεις της ξηρασίας στον πρωτογενή Τομέα Παραγωγής, που υιοθετήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση των MED9 στην Κύπρο. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ξηρασίας που απειλεί την παραγωγή τροφίμων και τον κοινωνικό ιστό των αγροτικών περιοχών της ΕΕ. Επεσήμανε ότι το εν λόγω Κοινό Ανακοινωθέν αποτελεί έμπρακτη δέσμευση των κρατών μελών της Μεσογείου για εξεύρεση λύσεων που θα επιτρέπουν τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και θα αποτελούν μέρος των πολιτικών της ΕΕ. Το Κοινό Ανακοινωθέν έλαβε την υποστήριξη αρκετών κρατών μελών, πέραν των χωρών που το είχαν προσυπογράψει στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή Peter Strohschneider η έκθεση των αποτελεσμάτων του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας. Η δρ Παναγιώτου υποστήριξε τις αναφορές της έκθεσης για περαιτέρω στόχευση της στήριξης των γεωργών, με έμφαση στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις και τους νέους γεωργούς. Επεσήμανε τη σημασία της προώθησης των νέων τεχνολογιών και καινοτομίας στη γεωργική παραγωγή. Σημείωσε ότι η εισήγηση για δημιουργία δύο ανεξάρτητων από την ΚΑΠ ταμείων, όπως το ταμείο δίκαιης μετάβασης και το ταμείο αποκατάστασης της φύσης, δεν θα πρέπει να περιορίσει τις διαθέσιμες πιστώσεις της μελλοντικής ΚΑΠ. Συμφώνησε επίσης με την εισήγηση της μεταρρύθμισης του γεωργικού αποθεματικού, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πιο ευέλικτου πλαισίου διαχείρισης κρίσεων που θα προσφέρει επαρκή στήριξη στους γεωργούς και θα επιτρέπει ταχύτερες και απλοποιημένες διαδικασίες, προσαρμοσμένες στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Τέλος, η δρ Παναγιώτου στήριξε το έγγραφο τηςΕλλάδας που αφορούσε στις επιπτώσεις από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, εκφράζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη της Κύπρου στους πληγέντες αιγοπροβατοτρόφους. Κάλεσε την Επιτροπή όπως προβεί σε ενέργειες για περαιτέρω στήριξη, περιλαμβανομένης και της στήριξης της αντικατάστασης του πληθυσμού των ζώων στις πληγείσες περιοχές.

(ΜΠατ/ΕΑθ/ΜΣ)

Είναι χρήσιμη αυτή η σελίδα;