Μεταφορά στο κεντρικό περιεχόμενο

Κοινή Δήλωση των Υπουργών Γεωργίας στο MED9

03/09/24 12:54  |  Ανακοινωθέν  |  Γεωργία, Αγροτική Ανάπτυξη και Περιβάλλον, Ευρωπαϊκά Θέματα
Υπουργός Γεωργίας ‒ Συνάντηση Υπο

Η απειλή της ξηρασίας για τον πρωτογενή τομέα στα κράτη μέλη της Μεσογείου

Εμείς, οι Υπουργοί Γεωργίας της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας και εκπρόσωποι από την Ελλάδα και την Κροατία, που συνεδριάζουμε στην Κύπρο στις 3 Σεπτεμβρίου 2024, εκπροσωπώντας τις χώρες της πρωτοβουλίας MED9, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση των καίριων προκλήσεων στην περιοχή της Μεσογείου, οι οποίες σχετίζονται με το φλέγον ζήτημα της λειψυδρίας,

Διαπιστώνοντας την αξία της Στρατηγικής Ατζέντας, η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27 Ιουνίου 2024, και τη σημασία της ενίσχυσης των υδάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) όσον αφορά τη στήριξη αειφόρων γεωργικών πρακτικών,

Αναγνωρίζοντας ότι οι Πολιτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2024-2029, οι οποίες παρουσιάστηκαν στις 18 Ιουλίου 2024 από την Πρόεδρο Von der Leyen, αναδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των υδάτων στην Ευρώπη, καθώς και μιας νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Διαχείριση των Υδάτων, και

Λαμβάνοντας υπόψη μελέτες και εκθέσεις, οι οποίες επισημαίνουν τους αυξανόμενους κινδύνους από την επιτεινόμενη ξηρασία και την κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων, στη γεωργική παραγωγή, την επισιτιστική ασφάλεια, τη σταθερότητα στην αγροτική οικονομία, τον κοινωνικό ιστό των αγροτικών περιοχών και τη βιοποικιλότητα.

Δεσμευόμαστε:

Να εφαρμόσουμε πιο συνετές και βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης υδάτων στη γεωργία και να υιοθετήσουμε προηγμένες τεχνικές άρδευσης και γεωργικές πρακτικές εξοικονόμησης νερού, συμπεριλαμβανομένων ανθεκτικών στην ξηρασία καλλιεργειών και ποικιλιών.

Να εντείνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της MED9, ενισχύοντας την ανταλλαγή πληροφόρησης, συμμετέχοντας σε κοινά ερευνητικά προγράμματα, ανταλλάζοντας εμπειρίες σχετικά με βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης και καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για τον μετριασμό των συνεπειών από τη ξηρασία.

Να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και της Νότιας Γειτονίας της ΕΕ, των οποίων ο γεωργικός τομέας πλήττεται, επίσης, από την ξηρασία και τη λειψυδρία.

Να στηρίξουμε την καινοτομία και την ψηφιοποίηση της αγροδιατροφικής παραγωγής, με γνώμονα την προώθηση της αποτελεσματικής χρήσης του νερού ως μέσο προσαρμογής της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή.

Αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να στηρίξουμε εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και να προωθήσουμε την καλλιέργεια μιας κουλτούρας εξοικονόμησης νερού στους αγρότες μας.

Κάνουμε έκκληση:

Για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέργεια και η συνοχή σε όλες τις νομοθετικές διαδικασίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα του νερού και να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία, εξασφαλίζοντας έτσι την απαραίτητη αποθήκευση νερού, λόγω της ζωτικής σημασίας του νερού στον πρωτογενή τομέα.

Για ευελιξία και απλούστευση στο χρηματοδοτικό πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) των μέτρων διαχείρισης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας χρηματοδότησης των παρεμβάσεων σε επενδύσεις άρδευσης, και εξασφάλισης μηχανισμών προσαρμογής και μετριασμού των επιπτώσεων της λειψυδρίας και της ξηρασίας, στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Για προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας στην ΕΕ, η οποία θα συμβάλει στην αειφόρο διαχείριση των υδάτων, προάγοντας τη χρήση διαθέσιμων τεχνολογιών και τεχνικών αναπαραγωγής με σκοπό τη δημιουργία ποικιλιών που θα μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στη λειψυδρία.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει τάχιστα με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική των Υδάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις αγροτικές και τοπικές ιδιομορφίες, όπως η μακροχρόνια έλλειψη υδάτινων πόρων, και τις μελλοντικές προβλέψεις για το κλίμα· καθώς, επίσης, και ζητήματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα της αγροδιατροφικής αλυσίδας στο σύνολό της, του επισιτιστικού εφοδιασμού, του εισοδήματος των αγροτών και τις προσδοκίες των καταναλωτών.

Τασσόμαστε υπέρ της ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, σύμφωνα με τη Στρατηγική Ατζέντα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27 Ιουνίου 2024.

Αυτή η Υπουργική συνεδρία αποτελεί απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας να αντιμετωπίσουμε τη λειψυδρία και να διασφαλίσουμε ένα ανθεκτικό και ευημερούν μέλλοντος για τους αγρότες μας.

(ΕΦυς/ΝΖ/ΓΣ)

Ίσως σας ενδιαφέρουν και αυτά

Είναι χρήσιμη αυτή η σελίδα;