H Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συναντήθηκε με τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ
02/09/24 21:31 | Ανακοινωθέν | Γεωργία, Αγροτική Ανάπτυξη και ΠεριβάλλονΓια τις επιπτώσεις στη γεωργία εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας στην Κύπρο και την πρόθεση να υποβληθεί αίτημα οικονομικής στήριξης μέσω του γεωργικού αποθεματικού μίλησε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Janusz Wojciechowski. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε σε επιτεύγματα της Κύπρου στη γεωργία, παρά το μικρό της μέγεθος.
Ο κ. Janusz Wojciechowski βρίσκεται στην Κύπρο για τις εργασίες της Συνόδου των MED9 αύριο, 3 Σεπτεμβρίου, η οποία θα επικεντρωθεί στο θέμα της ξηρασίας και λειψυδρίας.
Μετά το πέρας της συνάντησής τους, η Υπουργός, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, είπε πως ο Επίτροπος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τις επιπτώσεις που προκαλεί η λειψυδρία, αλλά και να ενημερωθεί για υποδομές που διαθέτει ο αγροτικός τομέας για τη διαχείριση του νερού άρδευσης.
«Όπως έχω επισημάνει στον Επίτροπο κατά τη συνάντησή μας, τα τελευταία χρόνια η Κύπρος, ένεκα της ανομβρίας, αντιμετωπίζει τεράστιες επιπτώσεις στη γεωργία. Επιπτώσεις, οι οποίες περνούν και στην παραγωγή τροφίμων και στο εισόδημα των γεωργών», ανέφερε η δρ Παναγιώτου.
«Η επάρκεια και η ασφάλεια του νερού είναι προτεραιότητα για την Κύπρο, και είναι για αυτόν τον λόγο που αναλάβαμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε τη MED9 ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, επικεντρώνοντας τη θεματική της σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα», υπογράμμισε η Υπουργός Γεωργίας.
Σημείωσε ακολούθως πως η Κύπρος έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε έργα υποδομής φύλαξης του νερού, καθώς και σε μη συμβατικούς υδάτινους πόρους, όπως η αφαλάτωση και η επεξεργασία λυμάτων. Είναι υποδομές, όπως είπε, «που είδαμε και μαζί σήμερα με τον Επίτροπο», τονίζοντας πως η Κύπρος κατατάσσεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή δυναμικότητα φραγμάτων στην Ευρώπη.
Πέραν της ξηρασίας, πρόσθεσε, συζητήσαμε και άλλα σημαντικά θέματα, όπως είναι η απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική και διαχειρίσιμη για τους αγρότες μας, αλλά και για τους τεχνοκράτες.
Η δρ Παναγιώτου στις δηλώσεις της ανέφερε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, συζητήθηκε και το αίτημα της Κύπρου για την αύξηση του αποθεματικού του Ταμείου Κρίσεων, ενώ σημείωσε πως εισηγήθηκε επίσης και την εισαγωγή ενός πρόσθετου εργαλείου που να επιτρέπει την ανάπτυξη μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων που θα χρηματοδοτούνται με ποσοστό έως 2% των διαθέσιμων πιστώσεων της ΚΑΠ.
Επιπλέον, ενημέρωσε τον Επίτροπο για την πρόθεσή της Κύπρου να υποβάλει αίτημα οικονομικής στήριξης μέσω του γεωργικού αποθεματικού, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, με τα αποθέματα νερού να έχουν μειωθεί δραματικά -μόλις στο 32% σε σύγκριση με 44,1% τον Μάιο του 2024. «Γνωρίζουμε ότι οι περιορισμοί στην άρδευση αποτελούν πρόκληση για τους αγρότες και τις αγρότισσές μας, για αυτό στόχος μας είναι να μειώσουμε όσο είναι δυνατόν τον αντίκτυπο», υπογράμμισε η Υπουργός Γεωργίας.
«Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ξηρασίας και να διασφαλίσουμε ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον για την αγροτική μας οικονομία, επ’ ωφελεία όλων των Ευρωπαίων πολιτών, χρειάζεται η συνεργασία όλων μας, αγροτών/αγροτισσών, κράτους και φυσικά των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)», κατέληξε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στις δηλώσεις της.
‘Έκανε λόγο για σύγχρονη παραγωγή σε γεωργικά προϊόντα και μίλησε για την προσπάθεια της ΕΕ να βοηθήσει στον τομέα της άρδευσης.
Ο Επίτροπος, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε για τις επισκέψεις του νωρίτερα σε φάρμα παραγωγής φρούτων και λαχανικών που χρησιμοποιεί την υδροπονική τεχνολογία, σε έργο διαχείρισης του νερού, κάνοντας λόγο για καλή πρακτική, αλλά και σε φάρμα προβάτων.
Αναφέρθηκε ακολούθως στην εισαγωγή νέων εργαλείων για πρόσθετη ενίσχυση αυτών των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που θα προσφέρουν σε παραγωγικότητα.
Ο Επίτροπος έκανε αναφορά στη συνέχεια για τις διάφορες προκλήσεις της ΚΑΠ και την ενίσχυση προς αγρότες, λόγω της ξηρασίας, ειδικά σε όλες τις μεσογειακές χώρες.
Αναφέρθηκε δε και σε παράγοντες κινδύνου για τους γεωργούς, όπως ήταν ο COVID, ο πόλεμος στην Ουκρανία που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας, αλλά και της ευρωπαϊκής αγοράς.
Δήλωσε στη συνέχεια ότι μπορούμε να διαχειριστούμε την κρίση με πρόσθετα εργαλεία και με διάθεση κονδυλίων ανά κράτος μέλος.
Ο Επίτροπος Wojciechowski στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Κύπρου, ειδικά στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε δύσκολες, όπως σημείωσε, συνθήκες και παρά το μικρό της μέγεθος, τονίζοντας ότι με βάση τα στατιστικά δεδομένα η παραγωγικότητα στη γεωργία είναι μια από τις ψηλότερες ανά κεφαλή στην Ευρώπη.
(ΕΦυς/ΕΑθ/ΓΣ)
Ίσως σας ενδιαφέρουν και αυτά
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων και Χειροτεχνημάτων στο Τρόοδος
- Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στην κοινότητα Τρούλλων της Επαρχίας Λάρνακας
- «Πάμε Τρόοδος!»: Πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας της Δημοκρατίας για ανάδειξη μικρών επιχειρήσεων της Κύπρου στην Προεδρική Κατοικία
- Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς
- Πραγματοποιήθηκε κοινή υπουργική συνέντευξη Τύπου για την Προεδρία της Κύπρου της Ομάδας των MED9 για το 2024