Μεταφορά στο κεντρικό περιεχόμενο

Δήλωση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Υπουργική Σύνοδο ΜED9

03/09/24 13:48  |  Ανακοινωθέν  |  Γεωργία, Αγροτική Ανάπτυξη και Περιβάλλον, Ευρωπαϊκά Θέματα
Συνάντηση Υπουργών Γεωργίας MED9 – Κ

Κυρίες και Κύριοι,

Η Υπουργική Σύνοδος MED9 των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχει ολοκληρωθεί.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αγαπητούς Υπουργούς που αποδέχτηκαν την πρόσκληση να είναι εδώ σήμερα, για να συζητήσουμε το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας σε ένα παραγωγικό πλαίσιο και ένα δημιουργικό πνεύμα αλληλοκατανόησης, με κοινό στόχο την επίτευξη βιώσιμης υδάτινης διαχείρισης του νερού στην περιοχή της Μεσογείου.

Τώρα θα διαβάσω την κοινή δήλωση, την οποία έχουμε συμφωνήσει όλοι από κοινού.

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή όπου είμαστε στον επικείμενο σχηματισμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και στην έναρξη της συζήτησης για τη νέα μορφή που πρέπει να έχει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και το νέο οικονομικό πλαίσιο της ΕΕ, εννέα κράτη μέλη, εννέα μεσογειακά κράτη μέλη, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της λειψυδρίας. Δεν μένουμε πλέον μόνο στη διάγνωση, αλλά με αποφασιστικότητα διεκδικούμε να διασφαλιστεί εμπράκτως η βιώσιμη διαχείριση του νερού στην περιοχή της Μεσογείου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου για το πνεύμα συνεργασίας και τη δέσμευσή μας στον κοινό στόχο της αντιμετώπισης των προκλήσεων που απειλούν τον πρωτογενή τομέα, ως επίπτωση της συνεχιζόμενης ξηρασίας στη λεκάνη της Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών αξιολογήσαμε τον αντίκτυπο της λειψυδρίας στη γεωργία και επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση των καίριων προκλήσεων στην περιοχή της Μεσογείου, οι οποίες σχετίζονται με το ζήτημα αυτό, μέσω της Κοινής Δήλωσης που συμφωνήθηκε σήμερα.

Αυτή η δήλωση των MED9 θα αποτελέσει την κοινή μας θέση για τη μελλοντική πολιτική της ΕΕ σε μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης του νερού.

Η θέση μας αυτή θα κατατεθεί στη Συνοδό των αρχηγών κρατών μελών MED9, που θα διεξαχθεί στην Κύπρο τον ερχόμενο Οκτώβριο. Επίσης, θα παρουσιαστεί προηγουμένως και στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, στις 23 Σεπτεμβρίου.

Αγαπητοί,

Η Μεσόγειος αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τη λειψυδρία να επηρεάζει άμεσα τη γεωργία, την επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα. Η Κύπρος, ως κράτος μέλος, βιώνει αυτές τις επιπτώσεις με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια.

Παρόλα αυτά, κανένα κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτές τις προκλήσεις μόνο του. Απαιτείται συλλογική δράση και η αποφασιστική υποστήριξη της οικογένειας στην οποία ανήκουμε, της ΕΕ. Απαιτείται οικονομική ενίσχυση των κρατών και των αγροτών μας, για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε την αναγκαία υποδομή. Αυτό είναι ένα κοινό αίτημα που και οι 9 διεκδικούμε, καθώς το πρόβλημα είναι ήδη εδώ και πρέπει να δράσουμε πριν την περαιτέρω επιδείνωσή του. Σίγουρα η ΚΑΠ δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και όλες τις υποδομές που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή, για να προσαρμοστούμε στα νέα κλιματολογικά δεδομένα. Η οικονομική στήριξη του κράτους, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των γεωργών δεν είναι ανεξάντλητη, γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέα εργαλεία που να ικανοποιούν τη στήριξη των γεωργών σε κρίσεις όπως αυτή που διανύουμε.

Η σημερινή συνάντηση και η κοινή μας δήλωση αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητά μας να δράσουμε άμεσα και αλληλέγγυα. Η ενότητα απέναντι στις προκλήσεις δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, αλλά η κινητήρια δύναμη για μια πιο αποτελεσματική και ανθεκτική δράση.

Μέσω συντονισμένων πολιτικών παρεμβάσεων, καινοτομίας και περιφερειακής συνεργασίας, μπορούμε να επιτύχουμε βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, εξασφαλίζοντας τη γεωργική παραγωγικότητα και την αγροτική οικονομία για τις μελλοντικές γενιές.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για τη συνεργασία σας και την παρουσία σας στην Κύπρο. Είμαι πεπεισμένη ότι από κοινού μπορούμε να πετύχουμε ουσιαστικά βήματα για την ορθολογιστική διαχείριση του φυσικού αυτού πόρου, του νερού, και να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τη Μεσόγειο.

Η Κύπρος θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ανθεκτικού και βιώσιμου μέλλοντος για την περιοχή μας.

Ενωμένοι μπορούμε να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας και να προσφέρουμε ασφάλεια και ευημερία στους πολίτες της ΕΕ.

Ευχαριστώ.

(ΕΦυς/ΝΖ/ΓΣ)

Είναι χρήσιμη αυτή η σελίδα;