Μεταφορά στο κεντρικό περιεχόμενο

Ετήσια συνάντηση ΑνΑΔ – Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης

02/10/24 14:32  |  Ανακοινωθέν  |  Εργασία και Κοινωνικές Ασφαλίσεις
02102024 ANAD 8
02102024 ANAD 1
02102024 ANAD 2
02102024 ANAD 3
02102024 ANAD 4
02102024 ANAD 5
02102024 ANAD 6
02102024 ANAD 7

Σε ένα κλίμα γόνιμου διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) , στις 27 Σεπτεμβρίου 2024.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά της ΑνΑΔ στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η ΑνΑΔ, μέσα από τις δράσεις της, έχει συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της εποχής, όπως οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και το ρευστό οικονομικό περιβάλλον, ο Υπουργός τόνισε την κρισιμότητα της συνεχούς ανάπτυξης του ντόπιου εργατικού δυναμικού και της αναβάθμισης των εργασιών του, λαμβάνοντας υπόψη τη στενότητα της αγοράς εργασίας και την ανάγκη για αξιοποίηση εργατικού δυναμικού από την Ευρώπη και από τρίτες χώρες. Κλείνοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, στηριζόμενος στη στενή συνεργασία του Υπουργείου του, της ΑνΑΔ και των ΚΕΚ.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑνΑΔ δρ. Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς αναφέρθηκε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τις προκλήσεις που αυτή δημιουργεί για τις κυπριακές επιχειρήσεις. Η μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στο οποίο η διά βίου μάθηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της οικονομίας της Κύπρου. Ο δρ. Φελλάς υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση της συνεχούς μάθησης. Τέλος ο δρ. Φελλάς αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ΚΕΚ στην προσπάθεια για αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑνΑΔ κ. Γιάννης Μουρουζίδης παρουσίασε τις εξελίξεις στις δραστηριότητες της ΑνΑΔ, με έμφαση στους βασικούς δείκτες της αγοράς εργασίας και τους στόχους για το 2030. Ο κύριος Μουρουζίδης αναφέρθηκε στην έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού σε τομείς όπως ο Τουρισμός, τα Ξενοδοχεία και Εστιατόρια, η Υγεία, η Γεωργία, οι Κατασκευές, η Μεταποίηση και η Πληροφορική. Στόχος, όπως τόνισε, είναι η εξάλειψη της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας και ο συνεχής εμπλουτισμός του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Ακολούθησε στη συνέχεια παρουσίαση από τον κ. Κωνσταντίνο Παναγιώτου, Λειτουργό (Διεύθυνση Έρευνας και Προγραμματισμού) της πρόσφατης μελέτης της ΑνΑΔ «Εντοπισμός αναγκών σε πράσινα επαγγέλματα και δεξιότητες στην κυπριακή οικονομία 2024 -2030».

Σε διάφορες πτυχές της συνεργασίας μεταξύ ΑνΑΔ και ΚΕΚ, αναφέρθηκε η κα Δάφνη Συμεωνίδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Υπηρεσιών Κατάρτισης. Η κυρία Συμεωνίδου αναφέρθηκε στις βελτιώσεις στο σύστημα «Ερμής» και σε τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας με τα ΚΕΚ.

Ακολούθησε η παρουσίαση από την κα Πάολα Παπαφιλίππου Πιττάλη, Λειτουργό Α΄ (Διεύθυνση Υπηρεσιών Κατάρτισης) του νέου έργου της ΑνΑΔ «Ατομικοί Λογαριασμοί Μάθησης», κατά την οποία ανέλυσε πως αυτοί προωθούν τη διά βίου μάθηση, παρέχοντας πιστώσεις σε άτομα για να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης ώστε να βελτιώσουν τις γνώσεις και δεξιότητες τους.

Η τελευταία παρουσίαση έγινε από τον κ. Χρίστο Τζάμα, Λειτουργό Α΄ (Διεύθυνση Υπηρεσιών Κατάρτισης) αναφορικά με το Σύστημα Επαγγελματικών Προσόντων και τη δυνατότητα αξιοποίησης των ΚΕΚ ως Κέντρων Αξιολόγησης Επαγγελματικών Προσόντων.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και συζήτηση, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ ΑνΑΔ και ΚΕΚ.

(NZ/ΝΓιαν)

Είναι χρήσιμη αυτή η σελίδα;